Na podzimní imunitu

Vývar

Zima, málo světla a tím pádem nula energie? To je podzimní klasika většiny z nás. Jediné, co to pořádně řeší je útěk do teplých krajin nebo silná imunita.

Skoro o všem se dá říct, že pomáhá na imunitu. Bylinky, houby, otužování, pobyt venku a spoustu dalších, dřív běžných návyků. Tenhle životní styl, blízký přírodě, se v přetopených kanclech, při nekvalitním spánku a s vysokou mírou městskýho stresu žije celkem těžko. Takže tomu musíme jít trochu naproti.

Silný vývar

Jestli je jedno jasné jídlopití, které podporuje imunitu, tak je to vývar. Superpotravina, která do nás dostává velké množství dobře stravitelných aminokyselin. To jsou ty malé molekuly, ze kterých jsou poskládané bílkoviny. Kromě toho je v něm dost vitamínů (třeba i teď tolik potřebné déčko), kolagen a minerály.

Vývar promazává střevo

Nebo když to řeknem trochu víc odborně – zásadně pomáhá zvyšovat propustnost střev. Střevo totiž nefunguje jen jako trubka, ale spíš jako sítko. Přes něj se do těla dostávají živiny, minerály a voda. Když jsou ale dírky v tomhle lidském sítku moc velké, můžou se nám skrz něj dostat do krve taky různý patogeny, nedobře strávené kusy jídla a další toxické věci. Tělo na to pak odpovídá chronickými záněty, alergiemi, ale taky psychickými problémy a únavou.

Pravidelné pití vývaru nám zmenšuje prostupnost střev, promazává trubku a tím zásadně pomáhá imunitě a třeba i detoxikuje játra.

Zařaďte ho

Pije se teplý, ne vroucí. V Goodloku na Jungmaňáku ho udržujeme na krásných 80°C. Základem je pro něj hovězí z Amasa, ale rádi vám do něj přidáme naší zelnou šťávu nebo lžičku misa. To je několik měsíců prokvašené, původně japonské dochucovadlo. O tom ještě uslyšíte, třeba příště.

Střevní dovětek

Zdravé střevo je pro člověka klíčové a pro nás je to tak ústřední téma. Proto řešíme čerstvou zeleninu, vymýšlíme nové fermentované nápoje, zkoumáme mikrobiom a další střevní vlivy. A taky nám uprostřed podniku, přímo nad lednicí s tím vším, svítí Svaté střevo. Lustr od Lukáše Nováka, který nám pořád připomíná, proč to všechno děláme.

Foto střeva: Vojtěch Veškrna