Bylinkové

Ochucené oleje

Zdravé střevo není jenom o probiotických kulturách, propustnosti a pestré výživě. Je taky prokazatelně o dobrém psychickém stavu. A tomu (neprokazatelně) pomáhá chutné jídlo. Konec oslího můstku.

Oleje nejen pro profíky

Bylinkové oleje jsou věc, se kterou kuchaři v profi kuchyních rádi pracují. Jestli doma rádi vaříte a chcete svoje kreace obohatit o něco, co by všední domácí jídlo pozvedlo na vyšší level, tak dávejte pozor.

Výroba

Aromatické oleje jsme se rozhodli vyrábět mixováním nebo louhování divokých bylin, dřev a kořenů s neutrálním olejem. Každá surovina vyžaduje speciální zacházení a techniku, aby se její chuť do oleje správně uložila. Různě to tedy zkoušíme a pak vybíráme ty, které nám nejvíce sednou a dobře vytáhnou aroma použité rostliny.

Baví nás bylinky divoké, nejlíp z české přírody a snažíme se používat hlavně ty druhy, které nejsou tak známé. Většinu bylin sbíráme sami nebo je bereme od dodavatelů, kteří nám je umí sehnat neošetřované a organické. 

Olej používáme zatím řepkový a to hlavně kvůli jeho chuťové neutralitě. Řepkový olej navíc obsahuje ze všech olejů na trhu ten nejvyváženější poměr omega 3, 6, nasycených a mononenasycených mastných kyselin.

Jde tu o chuť

Každý náš olej chutná jinak a hodí se na různé druhy surovin a hotových jídel. Záměrně tvoříme takovou knihovnu chutí, ze které je vždy možné jednu vzít a ve správný moment ji použít. Ke správným chuťovým kombinacím vás snad trochu navedeme, ale nebojte se experimentovat.

Oleje obecně nejsou sladké, kyselé, ani slané a při správném použití dokáží obohatit každé jídlo o vysoké aromatické tóny. Jsou to takové parfémy na jídlo, které na poslední chvíli udělají každý talíř neobyčejně komplexní. 

Tak enjoy!