Neskutečný

Černý česnek

Černý česnek180 
Vyprodáno

Je bez debat, že česnek léčí. Čerstvý syrový česnek ale spoustě lidem přidělává žaludeční obtíže. Smažený nebo vařený zase ztráci spoustu ze svých prospěšných vlastností.

A pak je tu ještě jeden proces, který česneku dodá ještě další benefity.

Hodně pomalá karamelizace

Zjednodušeně by šlo říct, že je to fermentovaný česnek. Není to ale úplně pravda. Houby a bakterie, díky kterým dochází k fermentaci, nepřežijí vyšší teploty. A černý česnek se dělá při 60°C a kontrolované vlhkosti 6-8 týdnů.

Když nám to nekvasí, jde tedy o chemický proces. Klasickou Maillardovu reakci - fenomén, co může třeba za křupavé stejky, pyrolýzu, co nám rozkládá cukry, a karamelizaci. Na všechny tyhle procesy jsme zvyklí z pánvičky, ale umí probíhat taky ve výrazně nižších teplotách, když si na to počkáme. A my jsme trpěliví.

Proč je černý česnek top?

1. Díky pomalému černání získává spoustu antioxidantů, co v čerstvém česneku nejsou. I když to slyšíme všude a máme na to už vypěstovanou reklamní hluchotu, antioxidanty potřebujeme.

2. Pomáhá optimalizovat cholesterol a cukr v krvi, zmenšuje riziko srdečních i mozkových onemocnění, čistí játra. Jsou studie i na pozitivní efekty při boji s rakovinou. Prostě je to superzdravá potravina.

3. Je to výrazné dochucovadlo, které používají šéfkuchaři po celém světě. A naučit se s ním pracovat doma není nic komplikovaného.

Co s ním doma?

  1. roztírejte si ho na topinku
  2. přidejte do polívek, přidá vám to plnou umami chuť
  3. povolte si máslo a smíchejte ho s černým česnekem, pak servírujte na opečenou zeleninu, maso, kamkoli
  4. dejte si pár stroužků nahoru na pizzu
  5. rozmixujte s oliváčem a dobrým octem a máte zálivku na salát
  6. přimíchejte při výrobě domácí mayo nebo humusu
  7. rozmačkejte ho do sýra nebo různých dipů a pomazánek
  8. smíchejte ho s dobrou sojovkou a používejte tak její novou verzi
  9. experimentujte, klidně ho vložte do burgeru, do špaget i do sladkých polev

Kupte si ho na zkoušku

U nás vzniká ve fermentačním boxu na Jungmaňáku pod dohledem Erika. Balíme ho do malé skleničky, ať si to můžete vyzkoušet. Je lepší mít jí v lednici nebo prostě na chladném a spíš temném místě, vydrží ale klidně rok. Tak ho zkuste, k dostání je na Jungmaňáku v nové dochucovadelní lednici nebo zanedlouho v appce.