Recept na naše

Kimchi

Kimchi145 
Vyprodáno

Jak Erik připravuje kimchi

To naše kimchi chutná snad všem. Pro spousty lidí je to onboarding do kvašeného světa - prostě první věc, kterou zvládnou pozřít. A tak Erik uvolňuje recept, ať se jeho sláva šíří po vašich domácích kuchyních. A když se vám s tím nebude chtít párat, kupte si ho u nás.

Ingredience

Děláme to ve velkém, ale vy si to kdyžtak zvládnete vydělit na menší porce.

  1. Čínské zelí - 3kg
  2. Bílá ředkev - 250g
  3. Mrkev - 250g
  4. Jarní cibulka - 250g
  5. Česnek - 6 stroužků
  6. Cibule - jedna větší
  7. Zázvor - 4 polévkové lžíce
  8. Jablko - 2 kusy
  9. Voda - 2 hrnky
  10. Rýžová mouka - 2 lžíce
  11. Cukr - 1 lžíce
  12. Fish sauce - 1 hrnek
  13. Solené krevety - 0,25 hrnku
  14. Korejské chilli - 2 hrnky
  15. Sůl

Postup

Nakrouháme čínské zelí na poživatelné kousky, v robotu, na kruhadle nebo nožem. Cibuli, jarní cibulku, ředkev a mrkev nakrájíme na tenké plátky. Česnek, zázvor a jablka nastrouháme.

Teď to celé zvážíme a přidáme 3% soli. Tzn. celou váhu vydělíme 100 a krát tři nám vyjdou potřebné gramy soli. Počítejte dobře, tady se to dá zkazit.

Rýžovou mouku a cukr rozmícháme ve studené vodě a pomalu vaříme až do kašovité konzistence. Stáhneme a necháme vychladnout. To je také důležitější, než si myslíte.

Po vychladnutí do kaše přidáme fish sauce, krevety a chilli. Dobře promícháme a spojíme s nakrouhanou zeleninou. A pak mícháme a mícháme.

Co dál?

Teď to musí prokvasit. Někdo rád fermentuje bouřlivě v pokojové teplotě 3-4 dny a pak zpomaluje fermentaci v chladu, někdo to má zase raději 2-3 týdny pod kontrolou v lednici a kvasí pomalu. Každopádně tak či tak je dobré to pečlivě kontrolovat, občas zmáčknout, ať je to pořád ve vlhku a neosychá to.

Pak postupně ujídejte. Samotné, jako přílohu, ke všemu.

Nemáte na to náladu a čas?

Kupte si hotové kimchi od Erika Cehlára v aplikaci nebo na Jungmaňáku v Praze. Ať vám chutná!